DOM STODOŁA

DOM STODOŁA

 

dom jednorodzinny DOM STODOŁA

Stara stodoła miała stać się budynkiem mieszkalnym – taki był plan, kiedy przyszły właściciel tego domu kupował działkę razem z zabudową. Niestety budynek okazał się w złym technicznym stanie.

Hasło „stodoła” nabrało nowego znaczenia.  Zaprojektowaliśmy jej nowoczesne wydanie, z wykorzystaniem materiałów porozbiórkowych i nowoczesnej technologii. Przy projektowaniu przez cały czas mieliśmy na uwadze to, że skoro właściciel kupił stodołę z zamiarem zamieszkania w niej, to musi dostać budynek, którego klimat będzie przypominał rozebrany obiekt.

Przy budowie użyliśmy cegły z rozebranej stodoły, we wnętrzach zastały wyeksponowane stare, oczyszczone drewniane belki. Na podłogach położono w kilku miejscach płytki klinkierowe. Porozbiórkowa cegła króluje na elewacjach. Dach wykończyliśmy płaskimi dachówkami w kolorze czerwonym. Rezygnując z okapu nadaliśmy bryle nowoczesny wygląd. Okna mają czarne aluminiowe profile. Masywne żelbetowe wsporniki od strony strefy dziennej budynku osłaniają przestrzeń, w której w przyszłości powstanie taras.

Budynek na etapie projektowym podzieliliśmy na dwie bryły – forma i kształt zewnętrzna odpowiadają funkcjonalnemu podziałowi we wnętrzach. W jednej części zaplanowaliśmy strefę dzienną, ogólnodostępną, z przestrzenią otwartą aż do kalenicy dachu. Tutaj jest salon, kuchnia z otwartym, opalanym drewnem piecem do pizzy i spiżarnia. W salonie jest kominek i duże loftowe okno w wykuszu, w którym od środka zamontowano podgrzewaną leżankę. To takie „okienko szczęścia” właściciela.

W drugiej części domu są pokoje właścicieli, pomieszczenia techniczne i łazienka. Obie części połączyliśmy szklanym łącznikiem, który jest jednocześnie wiatrołapem i umożliwia bezpośrednie przejście do części ogrodowej. Takie rozwiązanie nie tylko dodaje lekkości bryle domu i sprawia, że tradycyjna forma budynku staje się nowoczesna, lecz pozwala również na łatwe przejście do ogrodu.

projekt: 2013 r.
realizacja: 2014 r.
powierzchnia działki: 2 783 m²
powierzchnia budynku: 170 m²
miejscowość: Tułowice